Najnowsze    Najstarsze

Do końca lata zatrudnienie nadal będzie rosło. Rosną też oczekiwania kandydatów do pracy.

W nadchodzącym półroczu co trzecia firma planuje zwiększyć zatrudnienie. Czy plan ten uda się zrealizować nie jest jednak pewne, bo jak pokazuje najnowsze badanie „Plany Pracodawców” realizowane przez firmę doradztwa personalnego Randstad, aż 72% przedsiębiorstw sygnalizuje, że pozyskanie nowych pracowników jest wyraźnie trudniejsze niż jeszcze dwa lata temu. Aż 9% firm w ogóle nie finalizuje prowadzonych rekrutacji. W tej rzeczywistości rola reputacji firmy zdaje się być mocno niedoceniana - blisko połowa polskich firm nie interesuje się wizerunkiem, jaki jest im przypisywany jako pracodawcom.

Chcemy podwyżek wynagrodzeń!

Polscy pracodawcy już od kilku lat nie przeżywali takiej presji płacowej. Aż 51% respondentów badania „Monitor Rynku Pracy”, prowadzonego od ponad 6 lat przez firmę doradztwa personalnego Randstad, oczekiwałoby z nowym rokiem podwyżki wynagrodzenia. Dodatkowo 56% spodziewa się premii. To kolejne dowody na to, że rynek pracy ma się dobrze – z punktu widzenia pracowników oraz dobrze płacących pracodawców.

Co trzeci pracujący Polak myśli o zmianie pracy

Nastroje pracowników są coraz lepsze. Wyraźnie spadły obawy o stabilność zatrudnienia. I choć obecnie obniżył się poziom rotacji pracowników, to co trzeci Polak deklaruje chęć zmiany pracy w nadchodzącej przyszłości. Najnowsze wyniki badania Instytutu Badawczego Randstad pokazały też, że aż 75% zatrudnionych w naszym kraju ocenia, że w razie konieczności jest w stanie w ciągu najdalej sześciu miesięcy znaleźć pracę nie gorszą, niż wykonywana obecnie.

Plany Pracodawców nadal na rekordowym poziomie: do końca roku jeszcze więcej ofert pracy

Mimo trwającego jeszcze sezonu wakacyjnego dynamika rynku pracy nie traci rozpędu. Do 37% wzrósł i tak już rekordowy odsetek firm chcących tworzyć nowe miejsca pracy w okresie najbliższego półrocza - pokazują wyniki najnowszej edycji badania Plany Pracodawców realizowanego przez firmę doradztwa personalnego Randstad.